Faaliyetler

  • iksa-sstemi

    İksa Sistemleri

    Yapılaşmanın yoğun olduğu şehir merkezlerinde, inşası yapılacak yapıların şevli kazıya imkân vermeyecek şekilde arazi sınırlarına yaklaşması sebebiyle, bodrum katların ve temelin inşa edilebilmesi için açılan kazı çukurlarının geçici ve/veya kalıcı iksa sistemleriyle desteklenmesi gerekmektedir. İksa sistemi; fore kazık, mini kazık, ankraj vb yapı elemanları kullanılarak gerek çevre yapıları gerekse inşaatta çalışan ekipleri koruma amacıyla yapılan, çoğunlukla geçici fonksiyonlu kazı çukuru destek sistemidir.

  • zeminiyilestieme

    Zemin iyileştirme ve Temel güçlendirme

    Yapı inşaları sırasında yumuşak veya gevşek zeminlerde stabilite (taşıma gücü) ve deformasyon problemleri ortaya çıkmaktadır. Bu tür zeminlerde zemin iyileştirmesi yapılmaması durumunda yüksek deformasyonlar oluşması, kayma veya göçmelerin meydana gelmesi kaçınılmazdır. Gevşek kum zeminlerde taşıma gücünü artırmak ve sıvılaşma potansiyelini azaltmak için, yumuşak kil zeminlerde ise genelde taşıma gücünü artırmak, konsolidasyon oturmalarını azaltmak veya sınırlandırmak için zemin iyileştirmesi yapılmaktadır.

  • forekazık

    Fore kazık

    Fore kazık; literatürde zeminde kazı veya sondaj ile açılan kuyuların donatısız veya donatılı olarak betonla doldurulması ile oluşturulan kazık olarak tanımlanmıştır. Proje, zemin ve yer altı suyu şartlarına göre; aralıklı, teğet ve kesişen formlarda imal edilebilirler. Kesişen kazıklar; yer altı su seviyesinin altında yapılan kazılarda sızdırmazlık perdesi teşkili için tercih edilir. Teğet kazıklar, su probleminin olmadığı fakat kazık arasından malzeme boşalması riski olan zeminlerde; aralıklı kazıklar ise, malzeme boşalma riski ve su problemi olmayan, kendini tutabilen zeminlerde uygulanabilir. Ayrıca çalışma prensiplerine göre konsol veya destekli olarak tasarlanabilir. Konsol fore kazıklar, rijit bir başlık ile birbirlerine bağlanarak kemerlenme kapasitesine sahip bir iksa sistemi oluşturulabilmektedir. Destekli fore kazıklar, projesinde belirlenen aralıklarda ankraj uygulaması yapılarak iksa sistemi oluşturulur.

  • mini-kazik

    Mini kazık

    Yapımı ve çalışma prensibi fore kazıklara benzerlik gösteren, fakat fore kazıklara göre daha düşük çaplarda (20cm – 30cm- 40 cm ) imal edilen düşey yapısal destek elemanları mini kazık olarak adlandırırlır. Fore kazık imalatının maliyetli olabileceği sığ kazı derinliklerinde veya sağlam kayalarda yapılacak kazılarda tercih edilebilir.

  • ongermelikazık

    Öngermeli zemin ankrajı

    Öngermeli zemin ankrajları, iksa sistemini, kazı çukuru dışındaki sağlam zemin tabaksından aldıkları kuvvetle tutarak yatay yönde destek olan elemanlar yapı elemanlarıdır. Zemin ankrajları; yapının arsa içindeki konumuna bağlı olarak kalıcı veya geçici olarak imal edilebilirler. Proje ve uygulama şartlarına göre ankraj malzemeleri değişiklik gösterebilir. Genel olarak ankraj imalatında; tendon (çekme elemanı, sarmal halat veya çubuk donatı), enjeksiyon, ankraj plakası, ankraj kafası, kama ve plastik boru ve ayıraç gibi malzemeler kullanılır.

  • zemin-etudu

    Zemin etüd

    Arsaların inşaat öncesinde analizini yapmak adına uygulanan zemin etüdü; yeraltı tabakalarının durumu, derinlik, jeolojik yapı türü, elektrik özdirenci, temel zemini gibi parametreleri ölçmek için yapılır. Temel amaç ise bu değişkenlerle birlikte bir binanın deprem karşısında göstereceği davranışları anlamaktır.

  • geoyeknik-proje

    Geoteknik Proje

    Jeolojik parametrelerle, inşa edilecek yapının statik projeleri göz önünde bulundurularak mühendislik özelliklerinin birlikte bir uyum içinde değerlendirilip raporlanması ve dizayn yapılması işidir.

  • eksenelkazık

    Eksenel Kazık Yükleme Testi

    Kazık yükleme deneyleri, fore kazıkların hesaplanan taşıma kapasitesini ve yük-oturma davranışını sahada test etmek ve yapılan tasarımların doğruluğunu kontrol etmek maksadıyla yapılan bir uygulamadır. Kazık yükleme deneyi tüm dünyada yaygın olarak kullanılır. Kazık yükleme deneyleri ASTM-D 1143’e uygun olarak yapılmaktadır.

  • inklinometrik Ens. (1)

    İnklinometrik Enstrümantasyon Ölçümü

    Zemin hareketliliğini, hareketin büyüklüğünü ve yönünü tespitte kullanılır.